5x spelend leren lezen en rekenen in de herfst!

Gepubliceerd op 2 oktober 2023 om 19:54

Leestijd: 3 minuten

De overgang van groep 2 naar groep 3 is voor veel kinderen erg groot. Van de hele dag spelen naar veel zitten, luisteren en werken in boekjes. Gelukkig zie ik dat steeds meer scholen dit inzien en volop bezig zijn om spelend en bewegend leren vanaf groep 3 te integreren in het huidige onderwijssysteem. Ben jij een gepassioneerde leerkracht, thuisonderwijzer of ouder die thuis de behoefte voelt om spelend te leren, dan ben je bij de Pura Vida School aan het juiste adres! In deze blog deel ik inspirerende ideeën en kun je met de gratis downloads meteen zelf aan de slag.

De combinatie van spelen, bewegen, de natuur en leren is goud!

We zijn gewend om te leren lezen, rekenen en schrijven vanuit boeken. Gelukkig weten we uit ervaring inmiddels dat je ook op heel veel andere manieren aan de leerdoelen kunt werken. Door via spel en beweging te leren, onthouden kinderen de stof vaak ook nog eens beter. Als je dan ook nog eens leert ín de natuur en/of met materialen uit de natuur dan is het echt een feest! Hieronder zal ik een paar leuke ideeën met je delen.

1. Ren je rot en leer lezen met herfstbladeren

Voor kinderen is er niets zo fijn als buiten zijn. Frisse lucht en lekker bewegen. 
Je speelt dit spel door steeds een aantal letters verspreid op te hangen. Je gaat in het midden staan en roept alle kinderen bij je.
Vervolgens geef je allerlei auditieve opdrachten met die letters. Stel dat je vier letters hebt opgehangen: r, k, m, n.
Terwijl de kinderen bij je staan zeg je: 'Welke letter hoor je vooraan in het woordje 'mes'? Ren naar die letter. 
Als dit goed gaat, kun je de kinderen ook laten rennen naar klanken die ze in het midden of aan het eind horen. 
Download hier gratis deze herfstbladeren met de letters van kern start, 1 en 2. Veel plezier met rennen en leren!

2. Leren lezen met kastanjes

Voor dit leuke spel heb je nodig:

  • een bak (of een laatje)
  • iets van mais, kikkererwten, rijst, macaroni o.i.d.
  • kastanjes
  • een witte verfstift (of een type-ex stift)

Alleen al het zoeken naar kastanjes is een hele leuke activiteit. Zorg dat je er genoeg hebt, want sommige letters heb je dubbel nodig (waaronder de e, ee, oo, n) en schrijf de letters die de kinderen tot nu toe hebben geleerd op de kastanjes. Vul de bak met mais o.i.d. en vul evt. aan met wat andere materialen uit de natuur (dennenappels, eikels, takjes...) Vervolgens download je deze gratis printables en kun je aan de slag met de volgende  auditieve spelletjes. 

1. Letters zoeken en flitsen
Verstop alle kastanjes in de bak. Laat de kinderen grabbelen en flits de letters door elke gevonden letter hardop uit te spreken. 
Je kunt ook één kind een letter laten noemen en de ander gaat die letter vervolgens zoeken. 

2. Leg de klank
Download hiervoor de 3 gratis werkbladen en kijk goed naar het oortje. Dit oortje geeft aan welke letter het kind mag gaan zoeken. Wat hoor je vooraan, in het midden en op het einde? Spreek het woord hardop uit en luister goed. Zoek vervolgens de kastanje met de juiste letter en leg op het blad. 

3. Leg het woord
In hetzelfde gratis bestand vind je ook nog 2 werkbladen waarbij je het hele woord mag gaan leggen. In totaal zijn het zes woorden. Laat de kinderen ook vrij om zelf woorden te leggen. 

3. Splitsen met kastanjes

Rekenen met kastanjes is minstens zo leuk! Ga op zoek naar kastanjes en takjes. Het is handig als je de cijfers 0 t/m 10 gebruikt en het liefst maak je twee setjes. Je hebt dan dus 22 kastanjes ;-) 
Maak van de takjes een raamwerk zoals op de foto, zodat je de splitsmodellen krijgt. Laat de kinderen een cijfer kiezen van 1 t/m 10 en ga die vervolgens splitsen. Leuk om zelf of in tweetallen toe doen! 
Voor sommige kinderen is dit nog te abstract. Je kunt dan losse kastanjes geven zonder cijfer, zodat de aantal gesplitst kunnen worden. Bekijk dit korte filmpje voor een sfeerimpressie en variatie in het splitsmodel.

4. Meer, minder of evenveel met pompoenen

Bij de herfst horen ook... pompoenen! 
Voor deze activiteit heb je nodig:

Dit is een super leuke startopdracht om kinderen de begrippen meer, minder en evenveel te laten begrijpen. 
Geef elke kind een pompoen en tien witte bonen. De witte bonen zijn pompoenzaadjes. 
Laat ze niet bij elkaar kijken en geef elk kind de opdracht om zelf te kiezen hoeveel zaadjes ze op de pompoen willen leggen. 

Vervolgens laat je de kinderen in tweetallen kijken: Wie heeft er meer zaadjes? Wie heeft er minder? Of hebben jullie evenveel?

5. Splitsen met pompoenen

Je heb hiervoor dezelfde pompoenen nodig als bij spel 4. Alleen nu ruil je de zaadjes in voor een krijtstift of whiteboard marker. 
Het is fijn als je de pompoenen even lamineert, zodat je de stift weer kunt wissen en de pompoenen kunt hergebruiken. 
Laat de kinderen lekker op de grond zitten in tweetallen. Kies het cijfer dat je wilt splitsen en schrijf op de pompoen. Leg deze pompoen bovenaan. Vervolgens kun je er twee pompoenen onder leggen met de juiste cijfers. 
Het is leuk als je zoveel mogelijk splitsingen laat bedenken bij één cijfer, zodat de pompoenenrij steeds langer wordt. 
Met een doekje wis je gemakkelijk de cijfers weg en kun je opnieuw beginnen!

Hopelijk ben je geïnspireerd geraakt door deze ideeën en ga je hier lekker mee aan de slag. Je zult zien dat je zelf veel meer plezier gaat krijgen in het aanbieden van de lesstof en dat het plezier en de betrokkenheid die je van de kinderen terugkrijgt nog veel meer waard is! Wil je meer inspiratie rondom spelend, bewegend en natuurlijk leren? Neem dan eens een kijkje op mijn Instagram account @puravidaschool.nl

Pura Vida,
Daisy

 

Vond je dit een waardevolle blog en wil je anderen inspireren en de Pura Vida School helpen met groeien? 
Deel dan deze blog via je socials of laat een reactie achter hieronder.

* Deze blog bevat geen samenwerkingen en ik heb eigen foto's gebruikt. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.