Leestijd: 4 minuten
In deze blog vind je allerlei leuke (beweeg)spellen voor het oefenen van de tafels tijdens de rekenles.
Vanaf groep 4 maken de leerlingen kennis met de tafels en deze keersommen vormen een groot deel van de basis voor het complexere rekenwerk in de hogere groepen. Als leerkracht kun je ervoor kiezen om de tafels ouderwets te stampen of iets hipper: te joggen.
Veel leuker is het om de tafels op allerlei toffe manieren te verweven in je lessen. Veel lees-, speel- en beweegplezier!
Beweegspellen om de tafels te oefenen.
Zoek je korte energizers om je les op te starten of af te sluiten? Of heb je behoefte aan grotere beweegspellen, zodat je een deel van het werkboek kunt vervangen? De Tafels XXL Spelbundel bevat 25 spellen en een mooie mix van bewegen en spelen.
Hieronder deel ik een paar toffe beweegspellen die je in no-time kunt inpassen in jouw les!
1. Dans en wissel
Zet een leuk muziekje klaar en geef elke leerling een speelkaartje met een keersom. Start de muziek en laat de leerlingen dansen/bewegen door het klaslokaal. Zodra de muziek stopt maken de leerlingen tweetallen. De tweetallen rekenen elkaars keersom uit en wisselen van kaartje. De muziek start weer en je kunt het spel zo lang spelen als je zelf wilt. In no-time hebben de leerlingen erg veel keersommen uitgerekend én lekker bewogen. Heerlijk om de les te starten, af te sluiten of gewoon lekker tussen de les door!
2. Tikspel met verlosser
Een heel simpel, maar effectief beweegspel. Deel de speelkaartjes uit van de tafel die je wilt oefenen. In de Tafels XXL spelbundel vind je alle kaartjes van de tafels 2 t/m 10 en een pagina met verloskaartjes. Je kunt ze uiteraard ook zelf maken. Geef elke leerling een speelkaartje (óók de tikkers). Kies twee tikkers uit. De tikkers gaan even uit beeld, zodat je 1 of 2 verlossers kunt aanwijzen. De verlossers leveren hun speelkaartje in en krijgen een verloskaartje. Het spel kan starten. Zodra de tikker een speler tikt, rekenen ze elkaars keersom uit en wisselen van kaartje. De speler strekt zijn/haar armen uit en wacht tot één van de verlossers komt om de armen rustig naar beneden te duwen. De speler is dan weer vrij. Zijn beide verlossers getikt? Dan is het spel afgelopen.
Rekent de tikker de keersom van de ander verkeerd uit? Dan is de speler niet af, ondanks dat hij/zij getikt is.

3. Spons, water en vuur
Iedereen kent steen, papier, schaar. Dit spel is een leuke variant en kan met alle tafels worden geoefend. In de spelbundel vind je spelkaartjes voor de tafels van 2 t/m 10 om spons, water en vuur te spelen. Het spel komt in een gymlokaal en buiten op het schoolplein het beste tot zijn recht, maar kan ook in de klas worden gespeeld. De spelregels zijn als volgt:
Spons wint van water (neemt het water op).
Water wint van vuur (blust het vuur).
Vuur wint van spons (verbrandt spons).
Elke leerling krijgt een speelkaartje. De speelkaartjes die overblijven hou je als leerkracht bij je.
De leerlingen rennen door elkaar en tikken een willekeurige leerling. Bijv. Spons tikt water.
De leerling met het winnende kaartje (spons), moet nu de som uitrekenen van de tegenspeler (water).
Is de som goed uitgerekend? Dan is de tegenspeler (water) af en moet het kaartje inleveren bij de leerkracht.
Hier krijgt de leerling een nieuw kaartje.
Het is een geweldig spel waarbij elke leerling zijn/haar energie goed kwijt kan en tegelijkertijd enorm veel keersommen uitrekent.
Wil je alvast aan de slag met je leerlingen? Bekijk hier de gratis download voor de tafel van 3!

4. Tafels jumpen
Het enige wat je hiervoor nodig hebt is stoepkrijt en een deel van het schoolplein. Teken een aantal grote cirkels (gebruik een hoepel voor een mooi rondje). In elke cirkel schrijf je de tafel die je wilt oefenen, bijvoorbeeld: een 8.
Aan de buitenrand van de cirkel schrijf je de cijfers 0 t/m 10. Verdeel de leerlingen over het aantal cirkels en geef ze een stoepkrijtje.
Om de beurt jumpen de eerste leerlingen van het groepje op het getal in de hoepel (bijv. 8) en op een getal uit de hoepel (bijv. 4). De leerling rent naar een ander deel van het schoolplein en schrijft de keersom met uitkomst op: 8x4=32. De leerling gaat terug naar zijn/haar groepje. Je kunt ervoor kiezen om verschillende tafels te oefenen en de groepjes na een tijdje door te laten draaien.

5. Keersommen jagers!
Verspreid allerlei kaartjes met keersommen op de tafels van de leerlingen. Geef elke leerling een potlood en blad met alle antwoorden van de keersommen. Dit blad blijft op de tafel van elke leerling liggen. De leerlingen gaan op zoek naar alle keersommen en kleuren de uitkomst op hun antwoordkaart. Per antwoordkaart blijft er 1 uitkomst over. Weten de leerlingen welke keersom hierbij hoort?


Zelfstandige spellen om in tweetallen of kleine groepjes te spelen.
De volgende spellen zijn heel makkelijk in te zetten als er leerlingen klaar zijn met hun les, maar ook ter vervanging van een deel van het werkboek of als invulling van de weektaak/taakbrief.
1. Rekenbingo
Print deze 8 rekenbingo's uit en kies met welke tafels je de leerlingen wilt laten oefenen. Zorg zelf voor pionnen, fiches/knoopjes en dobbelstenen. De spelers dobbelen en komen op een keersom. Ze rekenen de som uit en leggen een fiche op de juiste uitkomst op hun bingokaart. Wie als eerste bingo heeft wint het spel. Het blijft altijd zo'n leuk spel voor de leerlingen!
Wil je alvast aan de slag met de rekenbingo van de tafels 2 t/m 5? Download 'm hier gratis!

2. Keersommen met UNO kaarten
Met de UNO Gamebladen kan er zowel zelfstandig als in tweetallen gespeeld worden. De spelers trekken steeds een UNO kaart en leggen deze in het vakje. Er ontstaat dan een keersom. Stop het UNO Gameblad voor 1 speler in een stevig insteekhoesje. De uitkomst kan dan opgeschreven worden met whiteboard marker. Voor de tweetallen is het leuk om te kijken welke speler de hoogste uitkomst heeft. Wil je dat de leerlingen alleen met een bepaalde tafel oefenen? Leg het kaartje met het cijfer van die tafel (bijv. 2) dan in het tweede vakje. Laat de speler alleen het eerste vakje steeds wisselen.


3. Memory met de tafels
Je kunt de leerlingen een eigen memory laten maken met de keersommen die je ze wilt laten oefenen. Wil je tijd besparen, dan zit er ook 2x een memory in de spelbundel. De eerste memory is van de tafels 2 t/m 5 en 10. De tweede memory is van de tafels 6 t/m 9.
Een memory bestaat uit een keersom met de juiste uitkomst. Memory is en blijft altijd leuk om te spelen!


4. Bommetje BOEM!
Nog één favoriet spel van veel leerlingen is deze. Maak of download kaartjes met de tafel(s) die je wilt oefenen.
Voeg daar een aantal kaartjes met bommen aan toe en stop alle kaartjes in een zakje of bakje. Er zijn twee manieren om dit leuke spel in tweetallen of een klein groepje te laten spelen.
1. De spelers trekken om de beurt een kaartje. Als de keersom goed is uitgerekend, dan mag de speler het kaartje houden. Het spel stopt als een speler een kaartje met de bom trekt.
2. Speler 1 trekt net zo lang kaartjes en rekent ze uit. Als de speler een keersom fout uitrekent óf de bom trekt dan gaat de beurt naar de volgende speler. De bom gaat terug in het zakje. Als alle spelers zijn geweest wordt er gekeken wie de meeste kaartjes heeft.

5. Spin en kleur!
Print de spinners en het 'spin en kleur' blad uit. Misschien heb je spinners liggen, maar dit kan ook met potloden.
Leg op allebei de spinners een potlood (of spinner) en laat de spelers om de beurt draaien. Spinner 1 komt op het getal: 6
En spinner 2 komt op het getal 8. De speler zoekt nu de uitkomst van de keersom: 6x8 op het blad en kleurt het cijfer 48.
Welke speler krijgt alle vakjes gekleurd?

Nog veel meer...!
In de Tafels XXL Spelbundel vind je nog veel meer spellen. In totaal maar liefst 25 verschillende spellen, zodat je het hele jaar door kunt variëren. De bundel bevat naast een complete handleiding ook 67 bijlagen met speelkaartjes en spelbladen. Hierdoor kun je elk spel spelen met de tafel(s) die je op dat moment aan het oefenen bent. Alles is voor je uitgewerkt, dus je hoeft ze alleen nog uit te printen.
Denk aan tafels darten, keersommen uitrekenen met playdoh op snoeppotjes, 3 op een rij, keersommen trefbal, ren je rot spelletjes, balspellen en een leuk kraak de code loopspel met verhaaltjessommen.

Spelend en bewegend rekenen heeft enorm veel voordelen. Als leerkracht weet jij dat natuurlijk al lang, maar waar haal je toch de tijd vandaan om steeds weer al die spellen te zoeken, te bedenken of zelf te maken? Hier ben je aan het juiste adres, want de spelbundels die je hier vindt zijn gericht op de leerdoelen van elk (reken)domein. Dit geeft een stukje houvast, omdat je weet dat je doelgericht kunt blijven werken. Het zorgt ervoor dat je met een minimale tijdsinvestering een maximaal resultaat kunt halen. Zo krijg jij (weer) meer plezier in je vak! En de leerlingen zullen nóg meer genieten van elke les :-)

Binnenkort komen er nog een aantal nieuwe spelbundels online. Wil je op de hoogte blijven? Neem dan eens een kijkje op mijn Instagram account of schrijf je hier in voor de mails waarin ik je op de hoogte houd.
Pura Vida,
Daisy
Vond je dit een waardevolle blog en wil je anderen inspireren en de Pura Vida School helpen met groeien?
Deel dan deze blog via je socials of laat een reactie achter hieronder.
Reactie plaatsen
Reacties