Leestijd: 3 minuten
Als er iets is waar onze kinderen echt élke dag mee spelen, dan is het de Tuff Tray. Juist door de vorm en de diepe rand leent het zich erg goed voor sensorisch materiaal. In deze blog lees je de voordelen en mijn persoonlijke ervaring met mijn kinderen van bijna 3 en 5 jaar oud.
"Spelen met sensorisch materiaal werkt ontprikkelend"
Zeker als je kind naar het kinderdagverblijf of naar school gaat krijgt het gedurende de dag een overload aan prikkels binnen. Je kind kan prikkels namelijk opnemen via zijn zintuigen. Door lekker te voelen in bijv. zand, water, mais, rijst of ongekookte pasta kan je kind prikkels beter leren verwerken. Je kind kan de prikkels als het ware afvoeren via de zintuigen. Het helpt ook kalmeren en bij het verwerken van intense emoties. Je zou dus kunnen stellen dat sensorisch materiaal zorgt voor meer rust.
Wat mij opvalt is dat Noud en Siem standaard als eerste met hun handen door het materiaal in de Tuff Tray gaan als ze thuiskomen. Alsof ze onbewust aanvoelen dat ze dat nodig hebben om even tot rust te komen. Voor jou als ouder is het wel handig als je een beetje tegen 'messy play' kunt, want binnen no-time ligt alles wat je zo mooi had uitgestald volledig door elkaar. Dat is juist de bedoeling, want de fantasie mag de vrije loop krijgen. Je kind leert ook verschillende texturen ontdekken en leert dat het vies mag worden. In dat laatste zie ik Siem bijvoorbeeld heel erg ontwikkelen sinds we de Tuff Tray in huis hebben.
De enige afspraak die we hebben is dat alles wel ín de bak blijft. Zo nu en dan orden ik het zelf een beetje in de bak, zodat het weer uitnodigt om mee te spelen.
Wat voor materiaal kun je gebruiken in de Tuff Tray?
Eigenlijk alles wat je je maar kunt bedenken! Zelf kan ik me helemaal uitleven op creatief vlak. Ik werk graag rondom thema's, maar soms leg ik er gewoon op gevoel wat in en daar zie ik dan de mooiste dingen uit voort komen. Denk hierbij aan:
- Gekleurde rijst.
- Mais, gedroogde erwten, ongekookte pasta.
- (Houten) speelfiguren
- Print afbeeldingen uit en lamineer ze.
- Materialen uit de natuur, zoals: kastanjes, eikels, takjes, mos etc.
- Lettertjes, knoopjes, pom poms.
- Water of water beads.
- (Kinetisch) zand.
- Pannetjes, eierdozen, wc rollen, bakjes e.d.
- Steentjes, diamantjes
- Scheerschuim met kleurstof
- Klei
Wil je het niet té bont maken in je woonkamer? Dan klap je het onderstel van de Tuff Tray heel makkelijk in en zet je hem buiten neer.
Je kunt het zo gek en zo duur maken als je zelf wilt. Als je je gaat verdiepen in de Tuff Tray en alle accessoires die verkocht worden rondom sensorisch materiaal, dan kun je best schrikken van de prijzen. Afhankelijk van hoe creatief je bent en hoeveel tijd je hebt, kun je zelf ook heel veel maken. Zo heb ik mijn eigen rijst gekleurd met kleurstof en schilder ik de peg dolls in de favoriete speelfiguren van mijn kinderen. Alleen de bak vullen met gekleurde rijst, een lepel en een bakje zorgt al voor eindeloos speelplezier!
Mijn advies: begin klein en bouw het steeds verder uit naarmate je kind ouder wordt. Volg gewoon de ontwikkeling van je kind en dan zie je vanzelf waar het de meeste behoefte aan heeft.
De voordelen van spelen met sensorisch materiaal op een rij
- werkt ontprikkelend en kalmerend.
- helpt bij verwerken van intense emoties.
- stimuleert de fijne en grove motoriek.
- bevordert de sociaal emotionele ontwikkeling.
- goed voor de oog-hand coördinatie.
- stimuleert het probleemoplossend denken.
- bevordert de creativiteit.
Je kunt ook de taal- en rekenontwikkeling stimuleren door verschillende activiteiten aan te bieden die daarbij aansluiten.
Een Tuff tray biedt meer mogelijkheden dan een verhoogde bak op tafel.
Drie jaar geleden startte ik met een verhoogde houten speelbak van Grapat. Ik vond het fantastisch, want ik zat dan gezellig aan tafel met Noud en kon zo koffie drinken en meespelen tegelijk. Daarnaast kon ik de bak steeds opnieuw leeghalen en vullen, dus ik vond het ideaal.
Toen Siem ouder werd en vaak samen met Noud in de bak wilde spelen, merkte ik dat hun bewegingsruimte toch wat beperkter werd. Dat uitte zich in irritaties naar elkaar toe en ik begreep ze wel. De Tuff Tray heeft 8 zijkanten en staat als een tafel midden in de ruimte. Hierdoor hebben ze letterlijk meer bewegingsvrijheid in hun spel. Daardoor kunnen ze tegelijkertijd zelf iets maken en van daaruit zie ik vaak samenspel ontstaan. Ook als er kindjes komen spelen is het altijd feest aan de Tuff Tray, want er is plaats genoeg. De Tuff Tray is op verschillende hoogtes in te stellen en in verschillende groottes te verkrijgen. Wij hebben die van 70 cm en is voor ons groot genoeg.
"De mogelijkheden zijn eindeloos"
Zoals je hebt kunnen lezen ben ik dus een enorme fan van de Tuff Tray voor standaard sensory play in de woonkamer. Zeker om het samenspel te stimuleren. Dat wil niet zeggen dat ik andere bakken niet meer gebruik (zie dia foto's).
Siem gaat nog niet naar school en als hij alleen is, dan pak ik ook nog regelmatig de houten bak van Grapat op tafel. Het doet zeker geen afbreuk aan het spel, sterker nog: Ik gebruik ook een oud voetenbadje of de plastic opbergbakken van de Ikea voor sensorisch materiaal. Zodra beide kids thuis zijn ben ik toch wel extra blij met de Tuff Tray.
Ik hoop dat je door deze blog geïnspireerd bent geraakt om thuis ook aan de slag te gaan met sensorisch materiaal!
Vond je dit een waardevolle blog en wil je helpen om de Pura Vida School te laten groeien?
Deel deze blog dan via je socials of laat hieronder een reactie achter
* Deze blog bevat geen samenwerkingen.
Reactie plaatsen
Reacties