Leestijd: 4 minuten
Kinderen en slapen... Voor sommige kinderen lijkt deze combinatie wel hogere wiskunde. Het gaat dan vooral om het inslapen, nachtelijk waken, te vroeg of juist veel te laat wakker worden. Onder- of overprikkeling kan een oorzaak zijn van slaapproblemen bij jouw kind.
Noud, mijn oudste zoontje van bijna 6, is een gevoelige jongen met een sterke wil. Vooral tijdens zijn eerste levensjaren had hij moeite met alleen inslapen, kon hij 's nachts vaak (huilend) wakker worden én was hij met periodes om 05.00 uur al wakker. Gelukkig is hier verandering in gekomen vanaf zijn derde levensjaar. Noud heeft eigenlijk alleen nog onrustige nachten als hij niet fit is. Siem is gelukkig vanaf zijn geboorte al een hele goede slaper.
Het ene kind is het andere niet, zo blijkt ook bij ons thuis maar weer. Wat voor de één werkt, hoeft zeker niet voor de ander te werken. Heb jij een kind dat moeite heeft met slapen? Dan hoop ik dat je na het lezen van deze blog meer (h)erkenning, inzicht en tips hebt gekregen, zodat jij jouw kind kunt helpen bij een goede nachtrust. Niet alleen heel belangrijk voor de gezondheid van jouw eigen kind, maar zeker ook voor jezelf! ;-)
Leer de signalen van spanning bij je kind herkennen
Of je nu een baby, peuter, kleuter of ouder kind hebt. Je ontkomt er in deze maatschappij niet aan: elke dag krijgt jouw kind een overload aan prikkels binnen. Er zijn genoeg triggers die spanning bij je kind op kunnen roepen. Denk aan kleine of grote veranderingen, felle lichten, overweldigend geluid, bepaald eten, tijdsdruk, drukke ruimtes, energie van anderen, onrechtvaardigheid of juist te weinig uitdaging.
Vaak 'sluipen' die prikkels er in en als je de signalen niet op tijd oppikt, dan krijgen jullie samen de rekening gepresenteerd. Vaak aan het eind van de dag.
Maak samen een stoplicht
Je kunt samen met je kind een stoplicht maken, zodat je steeds kunt checken hoe het gaat met het welzijn van je kind gaat. Laat je kind er bij schrijven hoe het zich voelt en gedraagt bij een groen, lichtoranje, donkeroranje en rood moment.
Is je kind nog in fase oranje vlak voor het slapengaan? Dan zal je kind moeilijk in kunnen slapen. Word je kind vaak wakker 's nachts of is het erg vroeg wakker? Dan staat je kind vaak al op in het oranje. Dat merk je 's ochtends direct, want je kind start de dag dan met prikkelbaar.
Het is dus erg belangrijk om jouw kind goed te laten ontprikkelen voor het slapengaan, zodat je kind op een groen moment gaat slapen en ook in het groen wakker wordt.
7 tips voor prikkelverwerking voor betere slaap
Zodra je kind naar de opvang, school of vereniging gaat is het natuurlijk heel moeilijk om zelf te observeren waar jouw kind door getriggerd is geraakt. Vaak zie je wel aan de houding en reactie van je kind hoe het thuis komt. Komt je kind al thuis in het (donker)oranje, dan kun je beter al op tijd beginnen met het verwerken van prikkels. Hierbij 7 tips die kunnen helpen:
1. Water werkt ontprikkelend, maar kies wel het juiste moment!
Water heeft een ontspannende werking, maar voor sommige kinderen is een douche of bad vlak voor het slapengaan juist erg vermoeiend. Hierdoor werkt het averechts. Uit school, vlak voor of direct na het avondeten kan een beter effect hebben.
Een klein teiltje met water vullen en je kind met de handen laten spelen is ook al voldoende om prikkels af te voeren.
En niet onbelangrijk: laat je kind veel water drinken gedurende de dag. Veel plassen betekent dat je kind veel afvalstoffen afvoert!
2. Alternatieven voor TV of IPad vlak voor het slapengaan.
Het lijkt zo ontspannen: lekker nog even rustig een filmpje kijken of spelletje spelen op de IPad voor het slapengaan. Terwijl je kind rustig zit, krijgt het wél allerlei extra prikkels binnen die het moet verwerken. Daarnaast onderdrukt blauw licht de aanmaak van melatonine, het stofje dat ons en je kind slaperig maakt.
Mijn tip is om voor het bedtijdritueel nog even extra de verbinding op te zoeken met je kind. Samen nog lekker even naar buiten, mandala's kleuren en kletsen over de dag. Dat scheelt ook heel veel tijd tíjdens het bedtijdritueel. Vaak wil je kind dan namelijk nog extra aandacht. Die aandacht heb je voor een groot deel al gegeven en je kind in die behoefte voorzien ;-)
3. Besteed aandacht aan de sfeer, rust en materialen in de slaapkamer.
Kinderen die (hoog)gevoelig zijn voor prikkels, zijn vaak ook gevoelig voor de sfeer en uitstraling van een ruimte. Associeert je kind zijn slaapkamer ook daadwerkelijk met rust en slaap? Heeft je kind een fijn dekbed en zacht kussen?
Zelf slapen wij onder de dekbedovertrekken van Snurk Amsterdam. We zijn echt fan van de leuke en mooie designs. De overtrekken zijn van biologisch katoen en dat voelt heel zacht aan. Onze jongens liggen onder het heerlijke Teddyberen dekbed, maar Snurk heeft zoveel meer! Bekijk hier alle leuke designs voor kinderen.
4. Een vast bedtijdritueel.
Een inkoppertje natuurlijk, maar wel belangrijk. Zorg voor voorspelbaarheid en probeer hier zo min mogelijk van af te wijken.
Vaak helpt een vaste volgorde en vaste bedtijden (ook in het weekend).
5. Kinderyoga, ademspel, kindermassage en meditatie.
Laat zowel het hoofd als het lichaam van jouw kind in status van ontspanning komen. Dit kun je door door verschillende kinderyoga houdingen, maar ook ademspel, kindermassage en kindermeditatie hebben een zeer positieve uitwerking op de nachtrust. Doe niet alles tegelijk, maar kies wat het beste bij jouw in past. Veel tips hierover deel ik via mijn Instagram account, dus neem gerust eens een kijkje.
6. Vragen stellen en piekergedachten
Als jouw kind het nodig heeft, dan kan het helpen om ruimte te geven voor vragen en piekergedachten. Mijn advies is om dit niet vlak voor het slapen te doen, omdat je kind dan alsnog kan blijven hangen in het stellen van vragen en piekergedachten.
Neem na het avondeten even de tijd om de dag door te nemen. Om niet te verzanden in eindeloze vragen, kun je afspraken maken over de hoeveelheid. Laat je kind gedurende de dag vragen opschrijven en in een potje stoppen en bespreek er elke dag een aantal. Dit geldt ook voor piekergedachten.
7. Maak prioriteit van je eigen nachtrust
Slapen is niet alleen goed voor het welzijn van ons kind, maar zeker ook voor ons als ouder. Zodra ik niet goed slaap, dan start mijn dag ook in het oranje. Vooral 's avonds merk ik dat ik niet veel prikkels meer wil, want dat zorgt bij mij net zo goed voor een langere inslaaptijd. Dus eigenlijk pas ik al het bovengenoemde ook toe op mezelf. Ik ben ook heel gevoelig voor de sfeer en het materiaal in onze slaapkamer. Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel, dus ook ons dekbedovertrek komt van Snurk. Duurzaam geproduceerd in Portugal, gemaakt van biologisch katoen en ook voor volwassenen echt hele toffe prints. Als jij ook om het milieu geeft, dan raad ik je echt aan om het aanbod eens te bekijken.
'Je kind slaapt gegarandeerd beter als het niet meer overprikkeld is'
Hoe kan dat toch? Je kind is zó moe en toch slaapt het slecht. Hopelijk begrijp je na het lezen van deze blog dat het de kunst van ons als ouder is om ervoor te zorgen dat je kind niet in een oververmoeide, overprikkelende staat naar bed toe gaat.
Je kind heeft jou nodig bij de begeleiding naar een betere slaap, dus hopelijk heb je iets gehad aan deze tips.
Vond je dit een waardevolle blog en wil je helpen om de Pura Vida School te laten groeien?
Deel deze blog dan via je socials of laat hieronder een reactie achter.
* Deze blog is geschreven in samenwerking met Snurk Amsterdam: www.snurkamsterdam.com
Reactie plaatsen
Reacties